2 jaar geleden bracht Annelies haar verhaal als slachtoffer van seksueel misbruik op een anonieme manier. 2 jaar later gaan we samen met haar partner Karel en Nikki van Punt VZW opnieuw in gesprek met haar. We praten over het leven na, zelf mama worden, het blijvende taboe rond het thema en haar therapie.
Bekijk de hele story
Bekijk de story in verschillende parts
Part 1: Je bent als slachtoffer niet alleen
Ik wil, met te vertellen wat ik zelf heb meegemaakt, andere mensen tonen dat ze niet alleen zijn. Ik merk dat er de voorbije jaren al meer gepraat wordt over het onderwerp seksueel misbruik maar niet als het aankomt op intrafamiliaal misbruik. Er zit een vuur in mij die me drijft om hierover te vertellen en dat taboe te doorbreken.
Part 2: Zelf mama worden triggerde veel
Mama worden bracht heel veel teweeg. Toen we wisten dat we een meisje kregen triggerde dat heel veel bij mij. Toen ik onze dochter voor de eerste keer waste dacht ik dat ik iets verkeerd had gedaan omdat ik haar had aangeraakt. Ik dacht constant dat ik haar ging pijn doen. Begeleiding bij mijn psycholoog liet me inzien dat dat niet zo was. Ik doe niks verkeerd.
Part 3: Praten over wat ik heb meegemaakt
Vraag me wat je wil vragen. Als ik niet wil antwoorden zal ik dat zeggen. Durf me vragen stellen en maak er geen extra groot taboe van. Mensen hebben vaak het idee dat ik zeer fragiel ben hebben schrik voor wat er zal gebeuren als ze me vragen stellen. Ik ben gewoon Annelies, mensen mogen vragen wat ze willen.
Part 4: Moeilijke momenten & therapie
Als ik het heel erg moeilijk heb probeer ik toch te kijken naar wat ik heb. Ik volg ook EMDR-therapie en dat helpt goed bij mij.
Part 5: Schadevergoeding en de financiële impact
Het systeem van schadevergoeding uitbetalen trekt op niks in België. Het betalen van mijn therapie laat een financiële krater achter bij ons gezin. Waarom laten we de daders niet opdraaien voor alle therapiekosten? Er zou een fonds kunnen opgestart worden waar alle daders verplicht zijn om hier maandelijks een bedrag naar te storten. Blijvende therapie is essentieel.
Part 6: De stem die blijft zeggen: ‘zwijgt erover”
Er zit een stem in mij die steeds probeert te overtuigen om te zwijgen. Terwijl er ook een andere stem is die zegt, spreek erover, de maatschappij heeft mensen zoals jij nodig om andere mensen te tonen dat ze niet alleen zijn.
Part 7: Ik sta best positief in het leven
Ik sta vandaag best positief in het leven. Probeer te kijken naar wat je wel hebt. Je moet jezelf zien als meer dan dat stuk trauma. Je bent mens, vriend, partner, … Niet alleen het slachtoffer van seksueel misbruik. Ik heb ook een persoonlijkheid naast het trauma dat ik meedraag.